Доступність посилання

ТОП новини

Україна звернеться в ЮНЕСКО через знесення будинку Шевченка в Оренбурзі


Пам'ятник Тарасові Шевченку (©Shutterstock) (ілюстраційне фото)
Пам'ятник Тарасові Шевченку (©Shutterstock) (ілюстраційне фото)

Україна має намір звернутися до ЮНЕСКО через знищення будинку, в якому жив Тарас Шевченко, в російському Оренбурзі, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час засідання уряду.

Він доручив Міністерству закордонних справ і Мінкультури України направити із цього приводу ноту протесту Міністерству закордонних справ Росії.

«Сьогодні буде офіційна заява Мінкультури, а також разом із МЗС ми звернемося до відповідних міжнародних організацій, ЮНЕСКО і до міжнародних організацій з охорони пам’яток із тим, щоб надати міжнародну оцінку таким діям Росії», – заявив віце-прем’єр – міністр культури В’ячеслав Кириленко.

За його словами, у знищеному будинку Шевченко жив під час заслання, в яке його відправив російський цар. «Незважаючи на те, що будинок в Оренбурзі є пам’яткою архітектури національного значення і мав відповідний охоронний номер, він був повністю зруйнований і на його місці побудовано об’єкт інфраструктури – парковку для приватного банку. Це порушення не лише внутрішнього російського законодавства, але і всіх міжнародних норм», – сказав Кириленко.

21 лютого місцеві ЗМІ російського Оренбурга повідомили, що у місті знесли будинок, у якому жив Тарас Шевченко.

Видання orenday.ru повідомило, що за фактом знесення місцева поліція порушила кримінальну справу.

XS
SM
MD
LG