Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін ухвалив постанову про створення Державного бюро розслідувань


©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про створення Державного бюро розслідувань.

«Ця постанова Кабміну про створення центрального органу виконавчої влади, а саме ДБР, яке почне працювати після призначення керівника і після формування в цілому всієї структури Державного бюро розслідувань», – сказав на засіданні уряду прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Також під час засідання уряд затвердив шість з дев’яти членів конкурсної комісії з обрання керівника Державного бюро розслідувань. Перше засідання цієї комісії заплановане на завтра.

Крім того, урядовці ухвалили звернення до Верховної Ради щодо внесення пропозицій кандидатів від парламенту до конкурсної комісії, а також звернення щодо необхідності внесення змін до закону про ДБР.

«При цьому парламенту все одно необхідно внести зміни до закону про ДБР для того, щоб функції слідства залишалися в органів прокуратури до того моменту, поки ДБР не почне повноцінно функціонувати», – сказав прем’єр.

Напередодні комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді перенести термін набрання чинності закону «Про Державне бюро розслідувань» з 1 березня 2016 року на 1 вересня 2016 року.

Раніше у Генпрокуратурі неодноразово попереджали про можливість припинення розслідування злочинів проти активістів Майдану 1 березня у зв’язку з передачею цих справ новоствореному Державному бюро розслідувань, оскільки процедура передачі функції слідства від ГПУ ще не прописана законодавчо.

У листопаді минулого року Верховна Рада ухвалила закон про Державне бюро розслідувань. Згідно з законом, Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність.

Серед основних завдань бюро – розслідування злочинів, пов’язаних із діяльністю злочинних організацій, випадків катування та інших злочинів, пов’язаних із жорстоким, нелюдяним або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених працівниками правоохоронних органів, розслідування особливо тяжких насильницьких злочинів, за які Кримінальним кодексом передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, розкриття і розслідування злочинів, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро України, прокурорами спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

XS
SM
MD
LG