Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» поки не планує закуповувати газ у «Газпрому» – Коболєв


Компанія НАК «Нафтогаз України» після тримісячної перерви поки не планує відновлювати закупівлю природного газу у російського «Газпрому». Про це повідомив у вівторок голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Він додав, що Україна має позовні претензії до Росії щодо транзиту на суму 8 мільярдів 200 мільйонів доларів.

За словами Коболєва, ця сума накопичилася з 2009 року, за час існування контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» про транзит російського газу через територію України.

У жовтні 2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування.

Перед цим «Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Як повідомив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у травні минулого року, загальна сума українських позовів до «Газпрому» вже перевищила 16 мільярдів доларів.

Водночас російський «Газпром» подав до Стокгольмського арбітражного суду три позови проти «Нафтогазу» на загальну суму понад 23 мільярди доларів.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського природного газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG