Доступність посилання

ТОП новини

Посольство України у Франції висловило обурення діями мера Ніцци, що «визнав» Крим «частиною Росії»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Посольство України у Франції повідомило у фейсбуці, що надіслало листа до мера міста Ніцци на півдні Франції й висловило обурення його зустріччю з керівником російської адміністрації Ялти в окупованому Криму.

У листі посол України у Франції Олег Шамшур вимагає від мера Ніцци Крістіяна Естрозі публічно пояснити його позицію й заявити, чи підтримує він незаконну анексію Криму на порушення міжнародного права.

За словами посла, особливо вражає те, що зустріч мера Ніцци з керівником російської адміністрації Ялти, що називає себе «мером» окупованого міста, відбулася у присутності посла Олександра Орлова, який представляє у Франції Росію – країну, що окупувала Крим.

Посол нагадав мерові, що анексія Криму Росією рішуче засуджена міжнародною спільнотою, що Франція з самого початку окупації півострова перебуває в авангарді дипломатичних зусиль на підтримку державного суверенітету і територіальної цілісності України, що після окупації Криму Росія здійснює на півострові масові порушення прав людини й розв’язала там політику нетерпимості й дискримінації з боку окупаційної влади за ознаками національності, релігії й політичних поглядів, у першу чергу репресії проти кримських татар.

«Усе це приводить до висновку, що ви свідомо здійснили ініціативи, що суперечать позиції міжнародної спільноти і Франції й демократичним цінностям. Я міг би пояснити ваш демарш певною політичною наївністю, але ж ви досвідчений і відомий політик, мер великого міста, голова одного з визначальних регіонів Франції», – написав посол України мерові Ніцци.

Окремо посольство України нагадало у фейсбуці про реакцію Міністерства закордонних справ Франції на інцидент навколо візиту російського «мера» Ялти до Ніцци: «Позиція Франції чітка і послідовна: разом із ЄС і всією міжнародною спільнотою Франція не визнає незаконної анексії Криму. Ініціативи місцевого представника обраної влади не відображають позиції французького уряду».

У понеділок, 29 лютого, мер Ніцци Крістіян Естрозі повідомив на своєму особистому сайті, що 26 лютого він підписав із керівником призначеної Росією влади окупованої кримської Ялти Андрієм Ростенком листа про наміри відновити чинність укладених іще 1960 року споріднених відносин між двома містами і розвивати дружні відносини між ними. При цьому він додав, що підписання відбулося у присутності посла Росії у Франції Олександра Орлова, а належність Ялти він вказав як «Республіка Крим (так Росія називає створене нею на півострові утворення – ред.), Російська Федерація».

Офіційний Париж уже не раз заявляв, що не визнає претензій Росії на анексію Криму і далі вважає півострів територією України.

XS
SM
MD
LG