Доступність посилання

ТОП новини

5 членів Ради безпеки ООН готують резолюцію про припинення нападів на лікарні у зонах бойових дій


П’ятеро членів Ради безпеки ООН розробляють резолюцію щодо припинення нападів на медичні установи в Сирії, Ємені та інших зонах бойових дій. Як повідомили дипломати 2 березня, Єгипет, Японія, Іспанія, Нова Зеландія та Уругвай планують представити на початку наступного тижня документ, який засвідчуватиме, що такі напади суперечать міжнародному праву, а порушники мають бути покарані.

Жодна з країн, які зголосилися підготувати резолюцію, не є постійним членом Ради безпеки. Четверо з п'яти постійних членів – Великобританія, Франція, Росія та США – є учасниками військової операції у Сирії.

«З огляду на збільшення атак було б своєчасним мати текст, який демонструє міжнародне право, повагу до медичних працівників і надсилає сигнал про медико-санітарну допомогу в зоні збройних конфліктах», – заявив представник Нової Зеландії в ООН Нікола Гарві.

ООН нещодавно висловила занепокоєння з приводу атак на медпрацівників та шпиталі в конфліктних зонах, зокрема, у Сирії, Ємені та Афганістані.

Минулоріч в перебігу 94 збройних атак у Сирії постраждали 63 медичні установи тільки серед тих, що підтримувані міжнародною організацією «Лікарі без кордонів». Напади на лікарні, в тому числі й іншої належності, тривають там і далі.

XS
SM
MD
LG