Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Криму дав Меджлісу час до 10 березня на ознайомлення зі справою про його заборону


У четвер в Сімферополі завершилося засідання суду на вимогу російської прокуратури Криму про заборону Меджлісу. Нове засідання призначили на 10 березня, щоб дати час представникам Меджлісу ознайомитись з матеріалами справи. Про це повідомили у Кримській правозахисній групі.

За даними правозахисників, підконтрольна Росії прокуратура Криму на засіданні суду 3 березня надала «докази» на 630 сторінках і 10 дисках.

Вранці в Криму відбулося перше засідання суду на вимогу підконтрольного Росії прокурора Криму Наталії Поклонської про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на півострові і визнанням його екстремістською організацією. Підтримати Меджліс прийшли під стіни суду більш ніж сотня активістів.

У представницькому органі кримських татар заявили, що подана заява містить чимало юридичних хиб, також вона є політично мотивованою.

Кримська правозахисна група звернулася до міжнародних організацій із заявою про неприпустимість заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

Євросоюз вже висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

2 березня Міжнародна федерація з прав людини (FIDH) і Українська Гельсінська спілка з прав людини засудили переслідування Меджлісу кримськотатарського народу в Криму, діяльність якого російська влада Криму має намір заборонити на півострові, а також у сусідній Росії.

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар Рефату Чубарову, Мустафі Джемілєву російська влада заборонила в'їзд на півострів, а також до Росії на 5 років.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG