Доступність посилання

ТОП новини

Перевірка виявила зловживання у наданні статусу учасника бойових дій – Тарасова


Олександра Тарасова
Олександра Тарасова

Перевірка законності надання статусу учасника бойових дій (УБД) відомчими комісіями виявила зловживання, повідомила Радіо Свобода начальник управління у справах ветеранів та учасників АТО Міністерства соціальної політики Олександра Тарасова.

«Держава діє по двох напрямках. Були перевірки по всіх відомчих комісіях, там були виявлені зловживання і за ними вже йдуть перевірки прокурорські. Я сподіваюся, що будуть ухвалені відповідні рішення. І друге – була створена комісія, яка змінюватиме критерії надання статусу учасника бойових дій. Тобто, має бути не просто присутність у «зоні АТО», а безпосередня участь в бойових зіткненнях, або підвіз необхідного для забезпечення цього бою», – сказала Тарасова в ефірі програми «Ми разом».

Також, за словами керівника управління, узгоджується рішення про те, що «особи зможуть отримати статус УБД, якщо термін їхньої присутності в зоні проведення АТО перевищуватиме 30 днів».

Те, що багато добровольців, які захищали Україну у складі добровольчих батальйонів, не можуть отримати статус УБД, Тарасова пояснила недосконалістю чинного законодавства.

«Механізм надання статусу учасника бойових дій державою до кінця не вирішений. Були внесені поправки до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», де були додані категорії добровольців. Та справа в тому, що самого визначення «добровольців» та «добровольчих батальйонів» немає. Тут необхідне політичне рішення, оскільки від України вимагають, щоб добровольчі батальйони були адаптовані до військових підрозділів МВС чи Нацгвардії», – сказала Тарасова.

Вона також зазначила, що є певні юридичні колізії, які ускладнюють отримання відповідного статусу сім’ями загиблих.

«Крім наявності свідків та клопотання командира батальйону, потрібна ще й довідка штабу Антитерористичного центру, яку там наразі надати не можуть. Зараз громадянам видають лише витяг з наказу «щодо залучення до забезпечення» й за таким витягом вже п’ять сімей отримали статус «члени сім’ї загиблого», – повідомила начальник управління міністерства соціальної політики.

За даними Міністерства оборони, станом на березень 2016 року статус учасника бойових дій отримали 126 тисяч військовослужбовців Збройних сил України.

Відповідно до чинного законодавства, статус учасника бойових дій надається військовослужбовцям та працівникам ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби та інших, які захищали територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в бойових дія на Донбасі, а також особам, які у складі добровольчих формувань брали участь в бойових діях на Донбасі за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу ЗСУ, МВС, Національної гвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів.

XS
SM
MD
LG