Доступність посилання

ТОП новини

Демонстранти на підтримку Савченко закидали яйцями посольство Росії в Києві


Під час акції на підтримку Надії Савченко на майдані Незалежності в Києві, 6 березня 2016 року
Під час акції на підтримку Надії Савченко на майдані Незалежності в Києві, 6 березня 2016 року

Учасники мітингу на підтримку народного депутата України Надії Савченко, яка, перебуваючи за ґратами в Росії, оголосила сухе голодування, біля посольства Росії в Україні у неділю закидали його будівлю на Повітрофлотському проспекті яйцями.

До кількох сотень учасників первісного мітингу приєдналися інші люди, що прийшли з акції на підтримку Савченко на майдані Незалежності.

Будівлю посольства охороняла поліція, але вона не перешкоджала кидати яйця.

Речник посольства Олег Грішин, який повідомляв агентствам про закидування його будівлі яйцями, пізніше став заявляти, що кидають уже каміння, але підтвердження цих слів тим часом іще немає.

Раніше він заявляв, що посольство направило ноту до Міністерства закордонних справ України з приводу нічного «нападу» на його будівлю, в перебігу якого на задній двір кинули через паркан кілька димових і світлових шашок, а також, за даними київської поліції, розбили вікна і дзеркала трьох посольських авт.

Поліція Києва повідомила, що розслідує той інцидент за статтею Кримінального кодексу про хуліганство.

Раніше в неділю на майдані Незалежності в центрі Києва відбулася акція на підтримку Надії Савченко з вимогою до Москви звільнити її з-за ґратів під гаслом #FreeSavchenko!. На акції виступили, серед інших, мати і сестра Савченко.

Мати та сестра Надії Савченко виступили на Майдані (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Схожі акції відбулися ще в кількох містах України. Активісти закликають знову провести їх 9 березня, в день, коли в Росії мають поновити суд над українкою.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування.

Тим часом через тривалі вихідні в Росії, що завершаться 9 березня, до того часу адвокати не матимуть до неї доступу і не зможуть перевірити стан її здоров’я. Існує побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом. Омбудсман Росії Елла Памфілова телефоном повідомила сестрі Савченко Вірі, що тим часом стан Надії задовільний, за нею ведеться постійний «візуальний контроль», здійснюються вимірювання артеріального тиску, наразі застосування примусового годування чи введення рідини не потрібне. Україна також звернулася до Міністерства закордонних справ Росії з нотою про огляд Савченко групою українських лікарів, але відповіді ще не отримала.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

XS
SM
MD
LG