Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії: запит про передачу Україні Сенцова і ще 3 українців розглядатимуть 30 днів


Олег Сенцов в російському суді, серпень 2015 року
Олег Сенцов в російському суді, серпень 2015 року

Міністерство юстиції Росії отримало звернення від України про передачу українського режисера Олега Сенцова і ще трьох засуджених в Росії громадян України та розгляне його протягом 30 днів, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції Росії.

«Звернення міністерства юстиції України щодо Сенцова, Кольченка, Афанасьєва та Солошенка надійшли до Мін’юсту Росії 10 березня. Термін розгляду документів становить 30 днів», – повідомили у російському відомстві.

Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва, які засуджені в Росії.

Олег Сенцов і Олександр Кольченко були засуджені в Росії Північно-Кавказьким військовим окружним судом на 20 і 10 років позбавлення волі відповідно. Їм були висунені звинувачення в підготовці підриву пам’ятника Леніну в Сімферополі, а також у підпалі офісів «Російської громади Криму» і партії «Єдина Росія» в окупованому Криму. Обидва українці визнані російським правозахисним рухом «Меморіал» політв’язнями.

У суді Сенцов і його захист наполягали на українському громадянстві режисера.

Іще один фігурант справи Геннадій Афанасьєв засуджений на сім років позбавлення волі і відправлений до колонії в Сиктивкарі в Республіці Комі.

У жовтні минулого року у Росії засудили до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму за статтею про шпигунство громадянина України Юрія Солошенка. Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що «шпигунство» засудженого Московським міським судом Юрія Солошенка полягало в тому, що він діяв від імені двох українських підприємств, щоб купити запчастини до комплексів протиповітряної оборони України – як стверджує російська спецслужба, незаконно.

Російські правозахисники звертали увагу, що в перебігу розгляду справи Солошенка його права багато разів порушувалися. Також, на думку правозахисників, Юрій Солошенко є одним із політичних в’язнів-українців, яких незаконно тримають за ґратами в Росії.

XS
SM
MD
LG