Доступність посилання

ТОП новини

Депутати ухвалили законопроект про електронне декларування з правками Порошенка


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України ухвалила законопроект про електронне декларування майна високопосадовцями з урахуванням пропозицій президента Петра Порошенка. За документ в цілому віддали свої голоси 278 депутатів. Перед голосуванням законопроект одноголосно підтримав на екстреному засіданні і комітет з питань протидії корупції.

«Ми вітаємо вето президента на попередній закон. Що ми просили представника президента змінити в цьому законопроекті, так це те, що одна ідея президента запроваджує можливість для посадовців не вказувати вартості цінностей – дорогих картин, коштовностей, і друга ідея – це вписувати в Кримінальний кодекс можливості для судді покарати людину, що набрехала у декларації, не лише тюремним терміном, але й штрафом від 40 тисяч гривень. Ми побоюємось, що в наших умовах, штрафи і будуть реальною практикою покарання. Разом з тим, в умовах, що склалися, прозорість без покарання краще, ніж покарання без прозорості. Тому ми пропонуємо Верховній Раді ухвалити цей закон», – сказав голова комітету, депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв.

16 лютого Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році». Втім, після публічної критики і переговорів з представниками ЄС президент наклав на нього вето і запропонував внести правки, як погодили з Євросоюзом.

Президент повідомив, що серед основних змін, які пропонуються, є зобов’язання всіх високопосадовців подати електронні декларації вже в 2016 році, а не у 2017, як це було раніше. Так само у документі запроваджується кримінальна відповідальність за значні порушення у декларуванні. Водночас саму відповідальність послаблено – вона настає лише якщо сума невідповідності перевищує 250 мінімальних заробітних плат, тобто більше ніж 300 тисяч гривень. Президент України Петро Порошенко наголосив, що цей документ допоможе Україні продовжити боротьбу з корупцією і відкриє українцям шлях до безвізового режиму, адже запровадження електронного декларування чиновниками є однією з умов, яку Україна мала виконати для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом.

XS
SM
MD
LG