Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг: суд скасував рішення ТВК про порушення під час агітації за Вілкула


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував рішення Криворізької міської виборчої комісії щодо порушень під час агітації за чинного мера Кривого Рогу Юрія Вілкула. Згідно з ухвалою суду, постанова ТВК визнана неправомірною.

Йдеться про рішення міської ТВК щодо визнання такими, що порушують законодавство, листівок з інформацією про виплату по 500 гривень за рахунок бюджету міста малозабезпеченим родинам, оскільки ця друкована продукція не містила належних вихідних даних.

Позовну заяву на рішення міської ТВК до суду подали представники Юрія Вілкула. За словами довіреної особи кандидата Марини Акімової, плакати з інформацією про соціальну акцію, хоч і містять слово «мер», однак не є агітаційною продукцією.

«Суд визнав, що ці листівки не є агітаційними, що в даному випадку вони лише роз’яснюють порядок виконання рішення міськради, пояснюють, як жителям міста отримати гроші, виділені на соціальну програму, й ніякого агітаційного характеру не несуть», – сказала Радіо Свобода 15 березня Марина Акімова.

Водночас у коментарі Радіо Свобода криворізький правозахисник Валерій Романов сказав, що вважає рішення суду неправомірним й обіцяє його оскарження в апеляційному суді.

«Будемо оскаржувати рішення, готуємо матеріали до Дніпропетровського апеляційного суду. Будемо вимагати залишити у силі рішення комісії про звернення до поліції, щоб уже поліцейські як компетентні органи розслідували цю справу й дали оцінку», – Валерій Романов.

Раніше Криворізька міська виборча комісія частково задовольнила скаргу одного з кандидатів на посаду міського голови щодо агітаційної продукції чинного мера Юрія Вілкула, який балотується на виборах. Друкована продукція з інформацією про акцію з виплати по 500 гривень допомоги за рахунок міського бюджету 100 тисячам малозабезпечених родин криворіжців була визнана агітаційною й такою, що не містить вихідних даних. Комісія вирішила звернутись до поліції.

У Громадянській мережі «Опора» підтвердили, що спостерігачі неодноразово фіксували листівки без вихідних даних, які розповідали про виплату коштів з ініціативи мера та міськради, у приміщеннях органів влади, магазинах, громадському транспорті.

На початку лютого в Кривому Розі міська влада оголосила про початок виплати одноразової грошової допомоги малозабезпеченим та бюджетникам – у рамках соціальної програми, ініційованої мером Юрієм Вілкулом. Влада запевнила, що в бюджеті за минулий рік були невикористані кошти, які тепер витратять на підтримку незахищених. Однак в місті, яке після низки виборчих скандалів готується до позачергових виборів мера, правозахисники та спостерігачі «Опори» розцінили цю акцію як непрямий підкуп виборців.

Позачергові вибори міського голови Кривого Рогу відбудуться 27 березня, кандидатами є 15 осіб.

XS
SM
MD
LG