Доступність посилання

ТОП новини

Голова Європейської ради закликав звільнити Надію Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Голова Європейської ради Дональд Туск закликав звільнити Надію Савченко, Олега Сенцова й інших українських в’язнів, утримуваних у Росії. Про це він сказав за результатами тристороннього робочого сніданку з президентом України Петром Порошенком.

«Надія Савченко далі нелегально утримується у в’язниці в Росії. У цьому контексті я знову закликаю від імені ЄС до її негайного звільнення, разом із Олегом Сенцовим та всіма іншими незаконно утримуваними громадянами України», – заявив Туск.

Тим часом Петро Порошенко подякував президентові Єврокомісії Жанові-Клоду Юнкеру і голові Європейської ради Дональдові Туску за їхню «тверду позицію у справі Савченко й інших політичних заручників, які незаконно утримуються в ув’язненні у Росії».

«Я передав європейським лідерам так званий «список Савченко», спільно ініційований мною і Європейським парламентом. Ми сподіваємося, що його візьмуть до уваги», – зауважив Порошенко.

Президент України також додав, що сподівається, що цей список буде «залишатися відкритим та не обмежуватиметься тільки справою Савченко, але й включатиме кожного відповідального в Росії за кожного незаконно ув’язненого українця – Сенцова, Кольченка, Афанасьєва та інших».

Українську громадянку, народного депутата Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які влітку 2014 року, без дозволу української влади, перебували під Луганськом.

Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки. Очікується, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

Савченко і її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Надія Савченко від грудня оголосила чергове голодування на знак протесту проти ув’язнення, а від 4 до 10 березня тримала сухе голодування.

За даними Міністерства юстиції України, у Росії перебувають щонайменше 29 політичних в’язнів, українських громадян.

XS
SM
MD
LG