Доступність посилання

ТОП новини

Закриття Меджлісу в Криму стане кульмінацією репресій проти кримських татар – Amnesty International


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні заявила, що закриття Меджлісу в окупованому Росією Криму стане кульмінацією репресивних заходів проти кримськотатарської громади. Про це йдеться у заяві організації 17 березня.

«Найбільше від репресивної політики де-факто влади Криму страждає кримськотатарська громада. Її публічні заходи регулярно забороняються, в домівках лідерів та активістів відбуваються обшуки, їх затримують на основі політично вмотивованих звинувачень. Примусове закриття кримськотатарських медіа позбавило спільноту місцевих незалежних ЗМІ. Закриття ж Меджлісу буде кульмінацією репресивних заходів проти кримських татар», – заявила директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур.

В правозахисній організації наголошують на необхідності зняти з Меджлісу тавро «екстремістської організації» і припинити переслідування тих, хто має відмінні від окупаційної влади в Криму погляди.

«Безпідставне звинувачення Меджлісу у тому, що він є “екстремістською організацією”, необхідно зняти, а репресії проти кримськотатарських, проукраїнських чи будь-яких інших активістів, котрі висловлюють власні погляди у Криму, мають бути припинені. Належним чином має також дотримуватись право на свободу зборів, об’єднань та вираження», – йдеться у заяві.

Кримська правозахисна група раніше звернулася до міжнародних організацій із заявою про неприпустимість заборони представницького органу кримських татар.

В ООН та ЄС закликали Російську Федерацію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

У Сімферополі 17 березня триває чергове засідання суду за позовом, ініційованим призначеною Москвою прокурором Криму Наталією Поклонською, про заборону «як екстремістської організації» діяльності Меджлісу кримських татар на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG