Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборча кампанія у Кривому Розі проходить з порушеннями агітації– «Опора»


Передвиборча кампанія у Кривому Розі Дніпропетровської області у цілому відповідає вимогам прозорих і демократичних виборів, але відзначаються порушення правил ведення агітації. Про це мовиться в оприлюдненому звіті громадянської мережі «Опора», яка стежить за виборами в Кривому Розі.

Як повідомив 17 березня Радіо Свобода координатор громадського спостереження за виборами у Кривому Розі від «Опори» Андрій Токарський, найчастіше порушення з боку кандидатів стосуються правил проведення передвиборчої агітації: розміщення агітації у заборонених місцях, розповсюдження друкованих матеріалів без вихідних даних, пошкодження носіїв передвиборної агітації фарбою чи брудом.

«Ці порушення ми зафіксували з боку щонайменше трьох кандидатів – поширення агітаційної продукції без вихідних даних, розміщення політичної реклами в заборонених місцях. Зокрема, ми заявляли про розміщення агітаційної продукції на підтримку Юрія Вілкула на таксі, що прямо заборонено Законом «Про місцеві вибори». Окрім того, були зафіксовані випадки перешкоджання нашим спостерігачам, які стежили за перебігом подання документів на реєстрацію кандидатів. Щодо цього ми звернулись до міської виборчої комісії та поліції, наразі чекаємо відповіді й реакції», – зазначив Андрій Токарський.

Водночас представник «Опори» поінформував, що з зареєстрованих 15 кандидатів лише 7 ведуть активну виборчу кампанію й демонструють свою зацікавленість в боротьбі за посаду мера.

«Ми можемо констатувати, що наразі проявляють активність тільки ті кандидати, які проявляли її і до виборів і які ще до виборів вважались потенційними учасниками боротьби. Інші ж, маловідомі кандидати лише зареєструвались і подали своїх членів до виборчих комісій, ніякої агітації вони не ведуть», – повідомив Андрій Токарський.

За даними «Опори», у позачергових виборах Криворізького міського голови беруть участь 15 кандидатів, десятеро з яких є самовисуванцями. Серед них – 11 чоловіків і 4 жінки. 8 претендентів на посаду мера є безпартійними. Загалом кандидатів менше, ніж під час кампанії чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року: тоді у виборчому бюлетені було 21 прізвище.

Позачергові вибори мера Кривого Рогу відбудуться 27 березня.

XS
SM
MD
LG