Доступність посилання

ТОП новини

У Кривому Розі відкрили перший в Україні монумент загиблим під час бойових дій на Донбасі


У суботу в Кривому Розі відбулось відкриття першого в Україні пам'ятника українським бійцям, які загинули під час бойових дій на Донбасі, що тривають з квітня 2014 року. У церемонії відкриття взяли участь жителі міста, учасники бойових дій з сім'ями, представники влади.

Як повідомили в міськраді Кривого Рогу, з ініціативою відкриття пам'ятника воїнам у місті виступили демобілізовані бійці, родичі загиблих військових, волонтери.

Ескіз пам'ятника створив криворізький скульптор Володимир Токар, за чиїм проектом вже було зведено пам'ятник воїнам-афганцям у Жовтневому районі міста. За словами творця монументу, прототипом пам’ятника стала реальна особистість – мінометник-«кіборг» Євген Абросимов з позивним «Абрикос», який брав участь у захисті Донецького аеропорту.

Скульптура «кіборга» поміщена між двома символічними крилами літака, які символізують трагедію Іл-76, збитого озброєними сепаратистами під Луганськом у червні 2014 року. У ньому загинуло 49 українських військових, серед яких були дніпропетровці та криворіжці. На монументі викарбувані імена земляків, загиблих під час військової операції на сході України. Кривий Ріг у бойових діях на Донбасі втратив сто вояків.

XS
SM
MD
LG