Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: вибори у Казахстані не відповідали демократичним стандартам


Спостерігачі місії Організації з безпеки і співпраці в Європі/ Бюро з демократичних інститутів і прав людини заявляють, що парламентські вибори в Казахстані не виправдали зобов’язань країни з дотримання демократичних стандартів.

«Казахстан ще має пройти тривалий шлях для виконання своїх виборчих зобов’язань, попри те, що певний прогрес був відзначений», – заявила спеціальний координатор місії спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ Марієтта Тідей.

Виборча комісія Казахстану повідомила, що партія президента Нурсултана Назарбаєва «Нур Отан» здобула понад 82% голосів на парламентських виборах в країні 20 березня.

Дві інші партії в союзі з Назарбаєвим – Комуністична народна партія і «Ак жол» («Світлий шлях»), подолали 7-відсотковий поріг, необхідний для отримання крісел в 107-місному Мажилісі, нижній палаті парламенту. Це означає, що законодавчий орган Казахстану складатиметься, як і раніше, з трьох партій.

Явка виборців склала 77,1%.

Жодні з тих виборів, що проходили в Казахстані з часу здобуття незалежності від Радянського Союзу в грудні 1991 року не були визнані вільними і чесними з боку Заходу чи міжнародних спостерігачів.

XS
SM
MD
LG