Доступність посилання

ТОП новини

Київський річковий вокзал внесуть до Держреєстру як пам’ятку архітектури – Мінкульт


Київський річковий вокзал
Київський річковий вокзал

Експертна комісія Міністерства культури України визнала будівлю Київського річкового вокзалу такою, що підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток як пам’ятка архітектури, містобудування і монументального мистецтва місцевого значення. Про це на запит програми «Схеми» повідомило Міністерство культури України.

Нині протокол засідання Експертної комісії затверджують, а також готують відповідні документи для занесення будівлі річкового вокзалу до реєстру.

Після надання приміщенню річкового вокзалу статусу пам’ятки і занесення до реєстру нерухомих пам’яток будь-які дії з ним будуть урегульовані спеціальним законом, який може ускладнити реалізацію планів нових власників будівлі – Михайла Бродського і Нестора Шуфрича – щодо її перетворення на ресторанну галерею з нічними клубами і басейном. Про плани розширити для цього корисну площу з шести тисяч до 11 700 квадратних метрів повідомляв представник керівництва Київського річкового вокзалу Андрій Вавриш.

Відкриття оновленого Київського річкового вокзалу він анонсував уже на травень цього року. Водночас у Мінкульті зазначили, що процес внесення будівлі до Держреєстру може зайняти близько двох-трьох місяців.

«Якщо будівлі буде надано статус національної чи місцевої пам’ятки, то не можна буде проводити її реконструкцію – лише реставрацію, консервацію, ремонт чи пристосування», – пояснювала раніше головний спеціаліст відділу охорони нерухомої культурної спадщини Міністерства культури Орислава Нагорнюк.

Вона зауважила, що ресторани у приміщенні річкового вокзалу можна буде зробити лише за умови пристосування приміщення без перепланування.

Раніше міністр культури В’ячеслав Кириленко офіційно доручив двом управлінням Мінкультури розглянути питання щодо можливості запровадження охоронних заходів для збереження монументально-декоративних творів будівлі Київського річкового вокзалу.

Таке доручення він надав після публікації сюжету програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», про анонсовану реконструкцію будівлі Річкового вокзалу на Поштовій площі у Києві. Зокрема, журналісти програми з’ясували, що будівля Київського річкового вокзалу, яка перебуває у власності компанії, пов’язаної з колишнім головою Держкомпідприємництва Михайлом Бродським і депутатом Верховної Ради від «Опозиційного блоку» Нестором Шуфричем, у 2018 році може перейти у власність банку ПУМБ із групи СКМ олігарха Ріната Ахметова.

XS
SM
MD
LG