Доступність посилання

ТОП новини

Костенку у російському СІЗО нав’язують операцію на руці – адвокат


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Засуджений у Криму активіст Євромайдану Олександр Костенко, етапований до колонії міста Кірово-Чепецька Кіровської області Росії, відмовляється від нав’язаної лікарями СІЗО операції. Про це Крим.Реалії розповів адвокат українця Дмитро Сотников.

Він повідомив, що тюремні медики хочуть прооперувати українця нібито для відновлення дієздатності пошкодженої руки.

«Рука, як і раніше, не розгинається, йому пропонують зробити операцію знову, видалити частину суглоба. Але оскільки йому вже одну операцію у Сімферополі зробили, що призвело до сьогоднішнього стану, він вважає, що його не потрібно різати, а необхідно робити реабілітуючі, профілактичні заходи з відновлення працездатності руки. Він не хоче, щоб це робили у колонії. Він вважає, що тут антисанітарні умови і великий ризик зараження», – сказав адвокат.

За його словами, Костенко просить провести необхідні дії у цивільній лікарні.

Представник посольства України у Росії Геннадій Брескаленко відвідав засудженого кримчанина 9 березня. Представник посольства говорив із Костенком про умови утримання в колонії і про стан здоров’я Олександра.

Олександру Костенку у Криму присудили чотири роки і два місяці тюремного ув’язнення. За версією слідства, 18 лютого 2014 року під час «масових заворушень» у Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу «Беркут». Активіст також, як стверджують силовики, незаконно зберігав за місцем проживання обріз.

Костенко не визнав своєї провини. Наприкінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму розглянула касаційну скаргу захисту Костенка і винесла рішення «залишити судові акти без зміни, призначити шляхом поглинання більш суворого менш суворим покаранням 3 роки 6 місяців позбавлення волі».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG