Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Савченко є божевіллям – нобелівський лауреат Алексієвич


Лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич
Лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич

Лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич прокоментувала вирок українці Надії Савченко, повідомляє Білоруська редакція Радіо Свобода.

«Це вже не просто злочин влади, це якесь божевілля влади, яка вже перебуває в якомусь екстазі від своїх можливостей і від своєї безкарності. Адже всім очевидно, що це політичний процес, який не має під собою жодних підстав. Що судять не Надію Савченко, а судять Україну. Україні хочуть показати, світу хочуть показати, що, мовляв, ніхто нам не указ. Але все це нагадує якесь божевілля. Якусь агонію. Адже політика все ж, як би там не було, це розумні дії певною мірою. А це все навіть не розумно», – сказала Алексієвич у Берліні, де нині перебуває.

«Ми всі захоплені мужністю Надії, ми всі її не залишимо і будемо далі за неї боротися. І все-таки я сподіваюся, що ми переможемо. Не можуть же вони бути сильнішими за всіх нас», – додала письменниця.

Раніше Світлана Алексієвич і ще майже 300 діячів науки, культури, бізнесу з усього світу підписали звернення на захист Надії Савченко. У зверненні вони закликають європейських лідерів «вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення» Надії Савченко.

Донецький міськсуд Ростовської області Росії засудив громадянку України Надію Савченко до 22 років за ґратами. Також Надії Савченко присуджений штраф у сумі 30 тисяч рублів за «незаконний перетин кордону».

Перед тим суд визнав Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів.

Раніше російська прокуратура зажадала засудити Надію Савченко до 23 років ув’язнення, а захист – повністю виправдати.

Надію Савченко від липня 2014 року утримують у СІЗО в Росії. Її в Росії, зокрема, обвинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які влітку 2014 року, без дозволу української влади, перебували під Луганськом. Савченко та її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти і примусово переправили до Росії.

Надія Савченко від грудня оголосила чергове голодування на знак протесту проти ув’язнення, а від 4 до 10 березня тримала сухе голодування.

XS
SM
MD
LG