Доступність посилання

ТОП новини

На вибори мера Кривого Рогу зареєстрували понад 2 тисячі спостерігачів – «Опора»


На позачергові вибори міського голови Кривого Рогу зареєстрували 2 тисячі 110 офіційних спостерігачів від кандидатів у мери та громадських організацій. Про це 24 березня поінформували у громадянській мережі «Опора», яка стежить за виборами у місті.

За даними «Опори», своїм правом мати офіційних спостерігачів скористались 8 з 15 кандидатів у мери. Найбільшу кількість спостерігачів зареєстрували «укопівець» Микола Колесник та висуванець «Самопомочі» Семен Семенченко (по понад 300 осіб), а також висуванка «Сили людей» Світлана Сова – більш ніж 200.

Як повідомили в «Опорі», на фініші виборчої кампанії активність в агітації виявляли 11 кандидатів з 15-и. Найбільше, за висновками «Опори», звертався до виборців самовисуванець Юрій Вілкул, зокрема під час зустрічей з трудовими колективами у статусі чинного міського голови, за допомогою зовнішніх носіїв реклами, роликів на ТБ та радіо. На другому місці за інтенсивністю агітації Семен Семенченко, на третьому – Микола Колесник («Укроп») та самовисуванка Інна Іванченко.

Водночас, як заявили в «Опорі», четверо кандидатів взагалі «не виявили помітної зацікавленості у проведенні передвиборної агітації» (самовисуванці Наталія Новицька, Ярослав Шрам, Олексій Кривенко та Василь Сердюков).

Найпоширенішими порушеннями, зафіксованими «Опорою» у ході виборчої кампанії, була неналежна агітація, зокрема, поширення друкованої продукції та розміщення на білбордах та сітілайтах матеріалів без вихідних даних, зазначив координатор виборчих програм «Опори» на Дніпропетровщині Сергій Федько.

«Громадянська мережа «Опора» зафіксувала низку порушень, зокрема, це розміщення білбордів без вихідних даних, на яких не вказаний ні наклад, ні відповідальні за випуск, тобто неможливо простежити, чи використовувались кошти з виборчого фонду кандидата. Також є агітація на транспортних засобах. Крім того, під час святкування Масляної від одного з кандидатів мешканцям роздавали млинці та чай, що також можна розцінювати як вплив на виборців. До того ж, спостерігачі «Опори» не завжди допускались до засідань й приміщень виборчих комісій і не завжди, як це передбачає закон, можуть відстежувати всі аспекти виборчої кампанії», – зазначив Сергій Федько.

Вибори мера Кривого Рогу мають відбутись 27 березня. З 15 кандидатів 5 – це висуванці партій, 10 – самовисуванці. Жінок майже утричі менше, ніж чоловіків.

XS
SM
MD
LG