Доступність посилання

ТОП новини

Кількість скарг українців на дії суддів перевищила 9 тисяч – голова ВРЮ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На сьогодні Вища рада юстиції отримала понад 9 тисяч скарг від громадян України на дії суддів. Скарги почали опрацьовувати у червні 2015 року, коли Вища рада юстиції запрацювала у своєму нинішньому складі, повідомив голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк.

«У провадженні Вищої ради юстиції є близько 9 тисяч скарг на дії суддів. З усієї кількості скарг нами опрацьовано близько половини і приблизно 2 тисячі скарг визнані прийнятними і над ними нині працюють наші фахівці. З червня минулого року ухвалене рішення про звільнення за дискредитуючих обставин близько 330 суддів», – зазначив Бенедисюк.

За його словами, більшість звільнень стосується порушення присяги суддів України, зокрема суддів з Криму, Донецька і Луганська, які залишилися працювати з окупаційною владою.

Вища рада юстиції розпочала свою діяльність у складі, який сформований 9 червня 2015 року відповідно до закону України «Про забезпечення права на справедливий суд». Роботу попереднього складу ради припинено у квітні 2014 року.

Як повідомив Бенедисюк, на сьогодні члени Вищої ради юстиції ухвалили понад 90 подань на адресу президента України щодо призначення кандидатів на посади суддів до місцевих адміністративних, господарських і загальних судів.

25 березня у Києві керівники Вищої ради юстиції, Ради суддів і Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повідомили про рішення координувати свої дії для того, щоб прискорити процес люстрації судової гілки влади. Експерти цих організацій беруть участь у процесі первинного кваліфікаційного оцінювання суддів, який почався 17 лютого 2016 року.

XS
SM
MD
LG