Доступність посилання

ТОП новини

Активісти блокади Криму починають чергування з прикордонниками на адмінкордоні з півостровом


Громадське формування «Аскер», що складається з учасників блокади Криму, 28 березня розпочинає спільне з Держприкордонслужбою України несення служби в контрольних пунктах в’їзду-виїзду на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою територією Криму. Про це повідомив голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов, передає проект Радіо Свобода Крим.Реалії.

«28 березня стають до несення служби представники «Аскеру», на посилення прикордонної та митної служб. Отримали всі дозволи, все узгоджено. У нас йде посилення адмінкордону в повному обсязі. Якраз із початком командно-штабних навчань», – повідомив Воробйов.

20 вересня 2015 року почалася безстрокова акція блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар.

У середині січня 2016 року акція блокади Криму змінила формат. Її учасники готувалися до спільного з українськими прикордонниками несення служби в складі об’єднання «Аскер». Спікер Держприкордонслужби України Олег Слободян розповів, що заліки за результатами спецпідготовки склали 33 з 60 активістів.

За словами Слободяна, функції в активістів – консультативні. Вони не матимуть права безпосередньо втручатися в роботу контрольних служб на адмінкордоні з Кримом, спільно з ними перевіряти документи або оглядати багаж. Вони матимуть право лише рекомендувати або радити щось.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG