Доступність посилання

ТОП новини

Росія: дочка Нємцова стала лауреатом американської премії за жіночу відвагу


Жанна Нємцова, архівне фото
Жанна Нємцова, архівне фото

Дочка вбитого російського політики Бориса Нємцова, журналістка Жанна Нємцова стала одним із цьогорічних лауреатів міжнародної премії державного секретаря США за жіночу відвагу, повідомив посол США в Росії Джон Теффт.

За цим повідомленням, Нємцова вдостоєна цієї нагороди за сміливість у намаганні домогтися ретельного і прозорого розслідування вбивства її батька, а також за тверду прихильність викриттю небезпечного і безвідповідального використання пропаганди в Росії.

Бориса Нємцова вбили 27 лютого 2015 року в самому центрі Москви, неподалік стін Кремля. Жанна Нємцова багато разів заявляла, що вбивство її батька не могло статися без дозволу владної еліти Росії, критикувала офіційне розслідування, яке назвало замовником і організатором злочину колишнього бійця МВС Чечні, і звинувачувала російські засоби інформації в цілеспрямованій кампанії цькування опозиційного політика. 2015 року вона виїхала з Росії через погрози на її адресу.

Міжнародну премію держсекретаря США за жіночу відвагу вручають щороку жінкам із різних країн, які засвідчили виняткову мужність і лідерство в захисті прав людини, рівності жіноцтва та суспільного прогресу, часто ризикуючи власним життям. Від часу створення цієї нагороди 2007 року Держдепартамент США відзначив нею майже 100 жінок із 60 країн світу. Зокрема, 2014 року серед лауреатів цієї премії була і Руслана Лижичко з України – за її участь у Євромайдані.

XS
SM
MD
LG