Доступність посилання

ТОП новини

Фірташ заявив, що Україна – невдалий проект під управлінням американців


Дмитро Фірташ, архівне фото
Дмитро Фірташ, архівне фото

Український підприємець-мільярдер Дмитро Фірташ заявив, що Україною керують американці, але цей їхній проект виявився неуспішним, а головне завдання США – усунути його з України через його бачення майбутнього держави.

В інтерв’ю агентству «Блумберґ» Фірташ укотре назвав нинішній уряд України «політичним банкрутом», який «привів Україну до катастрофи», й заявив: «Вони не самостійні, вони не можуть ухвалити правильних рішень. Мене не влаштовує те, що в нас зовнішнє управління. Знаєте, мені не подобається, що американці керують Україною. Може, вони дуже розумні, я дуже ціную Сполучені Штати Америки і нічого не маю проти, але є одна проблема: треба розуміти, що Україна – це все-таки незалежна держава, і я б хотів, щоб Україною керували українці, а не щоб вона була під зовнішнім управлінням».

«Як життя показало за ці два роки, Україна сьогодні не є успішним проектом, тобто Америка не впоралася з цим завданням. Вона замість того, щоб зробити якесь рішення, зробила поле бою. Вона просто все знищує: і економічно, і політично, – і практично країну зробила жебрацькою», – стверджує Фірташ.

За його словами, США «збудували погану стратегію щодо України і її сьогодні до кінця захищають і намагаються «продати» свої погані дії».

Коментуючи розслідування Федерального бюро розслідувань США щодо можливого хабарництва, Фірташ додав: «Я думаю, що їхнє головне завдання було мене прибрати з України – це було найголовніше завдання, тому що їх не влаштовувала та позиція, яку я обіймав щодо України, щодо того, яка має бути Україна».

Ідею про те, що Україна з початків своєї відновленої 1991 року незалежності «перебуває під управлінням США» і що ця незалежність є «невдалим американським проектом», активно просувають пропагандисти Кремля.

В Україні поліція розслідує наразі два кримінальні провадження, пов’язаних із Дмитром Фірташем: щодо групи компаній Ostchem і колишніх керівників компанії «Нафтогаз України». Але в цих провадженнях він не має статусу підозрюваного. Фірташ заявляє, що вважає дії української влади щодо нього злочинними і розцінює їх як політичні переслідування.

Фірташ не був в Україні з часу після закінчення Революції гідності. З них близько року він перебував під домашнім арештом в Австрії. Там 12 березня 2014 року його арештували за запитом влади США, де Фірташа підозрюють у хабарництві при укладанні угоди в Індії. Але в березні 2015 року австрійський суд вирішив, що ФБР США не надало достатньо доказів причетності Фірташа до злочину. Фірташ, який далі живе у Відні, ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG