Доступність посилання

ТОП новини

У санкційний «список Савченко-Сенцова» потрапили 84 особи


Надія Савченко, 22 березня 2016 року
Надія Савченко, 22 березня 2016 року

У санкційний «список Савченко-Сенцова» потрапили 84 особи, які причетні до порушення прав депутата Верховної Ради України Надії Савченко, українського режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка. Відповідний список оприлюднений на сайті президента.

Зокрема, в списку є голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, голова Федеральної служби безпеки Росії Олександр Бортніков, суддя Донецького міського суду Росії Євгенія Черниш, лідер угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький, підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська.

Усього в списку 82 громадянина Росії та двоє громадян України.

Щодо громадян Росії вводяться заборона в'їзду на територію України, блокування активів, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинка фінансових операцій, а щодо громадян України – блокування активів і зупинка фінансових операцій.

30 березня президент України Петро Порошенко підписав указ, який вводить в дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо причетних до справ проти українців: Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

22 березня Донецький міськсуд Ростовської області Росії засудив громадянку України Надію Савченко до 22 років за ґратами. Також Надії Савченко присуджений штраф у сумі 30 тисяч рублів за «незаконний перетин кордону». Перед тим суд визнав Савченко винною у вбивстві двох російських журналістів.

Після цього, 23 березня, Порошенко заявив про потребу скликання РНБО і затвердження санкцій через вирок Савченко.

25 серпня минулого року російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

XS
SM
MD
LG