Доступність посилання

ТОП новини

У Хорватії і Боснії розкритикували виправдання Шешеля Гаазьким трибуналом


Воїслав Шешель
Воїслав Шешель

Рішення Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії, який виправдав обвинуваченого у воєнних злочинах лідера Сербської радикальної партії Воїслава Шешеля, викликало критику в Хорватії і Боснії й Герцеговині.

Прем’єр-міністр Хорватії Тихомир Орешкович назвав вердикт суду «ганебним», заявивши, що виправдання є «поразкою Гаазького суду і прокуратури». За словами Орешковича, Шешель «чинив зло і не виказує каяття».

Прем’єр Боснії і Герцеговини Денис Звиздич заявив, що «не може зрозуміти», як людина, що брала участь в агресії проти Боснії, може бути виправдана.

Водночас Росія, традиційний союзник Сербії, привітала вердикт Гаазького трибуналу. Віце-прем’єр Дмитро Рогозін заявив: «Вітаю свого друга з перемогою».

Гаазький трибунал 31 березня визнав Шешеля невинуватим за всіма пунктами звинувачення. Суддя Жан-Клод Антонетті заявив, що суду не вдалося довести провину Шешеля, і тепер він є вільною людиною.

Проти Воїслава Шешеля були висунуті звинувачення у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, скоєних під час війни на Балканах в 1990-і роки. У лютому 2003 року він добровільно здався Гаазькому трибуналові. У 2014 році він був звільнений «з гуманітарних підстав» від перебування у в’язниці – в зв’язку зі станом здоров’я.

Сам Шешель, який не був на оголошенні вироку, пізніше заявив, що це був «єдиний можливий вердикт».

Головний прокурор трибуналу Серж Браммерц заявив, що жертви злочинів, скоєних під час воєн на Балканах, «будуть розчаровані» вироком суду. Він додав, що прокуратура розгляне вердикт і вирішить, чи є підстави для його оскарження.

XS
SM
MD
LG