Доступність посилання

ТОП новини

Мінкульт ініціює зміни, які дозволять арештовувати російські книжки з антиукраїнським змістом


В’ячеслав Кириленко (©Shutterstock)
В’ячеслав Кириленко (©Shutterstock)

Міністерство культури України ініціює законодавчі зміни, які дозволять арештовувати на кордоні російські книжки антиукраїнського змісту і накладати санкції на видавництва, які їх виготовляють. Про це під час години уряду у Верховній Раді повідомив міністр культури В’ячеслав Кириленко.

«Коли з’являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського виробництва, у якій розпалювання національної ворожнечі, невизнання суверенітету чи територіальної цілісності України, така продукція за повідомленням Держкомтелерадіо заарештовується, на видавництво накладаються санкції, і таке видавництво вже не зможе надалі поширювати свою продукцію в Україні, – повідомив він. – Приблизно відомий перелік російських видавництв, які друкують антиукраїнську пропагандистську літературу і намагаються її довезти навіть до полиць книжкових магазинів».

За словами Кириленка, міністерство внесе до парламенту законодавчі пропозиції, які дадуть такі повноваження Держтелерадіо, митниці, СБУ й іншим органам влади.

«Проекти рішень уже готові, проведемо одне обговорення і будемо виходити на внесення вам пропозицій», – сказав міністр.

У лютому прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення Кабміну розглянути пропозицію Остапа Семерака, депутата від «Народного фронту», який пропонував заборонити ввезення російської друкованої продукції до України. Мета – запобігання російській пропаганді. Переважна більшість українських видавців констатували неготовність вітчизняного книжкового ринку до заборони, заявляючи, що по-перше, після цього кроку Україна втратить наукову літературу, а по-друге, видавництва, які лобіюють пропозицію, все одно заповнять ринок російською літературою. Просто її видаватимуть в Україні, а за право на передрук платитимуть Росії.

На цю ж тему:

26.03.2016
Антін Мухарський про мову та «русский мир» Путіна і Гундяєва

«В Україні виросло покоління людей, які не просто хочуть, а вимагають українського продукту в українському ефірі» далі

24.03.2016
Антін Мухарський закликає перевіряти книгарні на наявність сепаратистської літератури
далі

24.03.2016
У Верховній Раді хочуть запровадити мовні квоти для української музики на радіо

На рівні гуманітарного простору Україна залишається беззахисною – Кириленко далі
XS
SM
MD
LG