Доступність посилання

ТОП новини

Нідерландцям у фільмі пояснюють, чому угода з Україною вигідна


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Напередодні референдуму в Нідерландах щодо Угоди про асоціацію України із Європейським союзом нідерландці, які живуть в Україні або мають з нею тісні зв’язки, закликали підтримати Київ на шляху до демократії. У знятому з ініціативи бельгійської громадської організації Promote Ukraine 18-хвилинному фільмі вони розповідають про свої враження від України.

Більшість героїв фільму визнає, що для нідерландців, які ніколи не були в Україні, складно отримати об’єктивну картину із новин. Ідея фільму – показати широкому загалу країну через очі самих нідерландців, які знають про неї із власного досвіду.

«Якщо поєднати досвід і знання України та Нідерландів, то, можливо, ми можемо нагодувати весь світ», – заявляє нідерландський інвестор Пітер де Вреде, який 23 роки працює в Україні. Він каже, що наразі в Україні існує чітка воля до змін і українці готові побороти корупцію та олігархію, і їм життєво необхідна підтримка.

Фінансовий директор інвестпроекту Galicia Greenery Майкл Хондерс каже, що Україна має величезний потенціал для нідерландських виробників на місцевому рівні. «Тут 45 мільйонів населення, які мають що їсти», – каже він і додає, що за останні три роки багато змінилося, в Україні стало набагато легше працювати.

Його слова підтверджує підприємець Тон Пеннінгс, який має фабрику у Львові. «Два роки тому ми постійно мали різноманітні інспекції. Мали платити за те, що не маємо пожежної безпеки, за те, що вона не так працює, за те, що над розеткою не написано 220 вольт і таке інше. Наразі усі ці інспекції заборонені, тому що вони були джерелом хабарів. Багато законодавства було змінено, наразі працюють європейські стандарти», – каже він.

Філософ Рудь Мей бачить коріння в історії. За його словами, Україна опинилася по «поганий бік Берлінської стіни і не мала змоги розвиватись». Але наразі цього розділу більше не існує, тож немає причин не підтримати Україну у її прагненні примкнути до демократичного табору, додає Мей.

Promote Ukraine ініціювала зйомки фільму на волонтерських засадах із залученням активістів як у Бельгії та Нідерландах, так і в Україні. У фільмі використані і кадри, зняті Радіо Свобода.

Нідерланди, як і всі інші країни-члени Європейського союзу, вже завершили ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС. Але, відповідно до нещодавно ухваленого закону, з ініціативи євроскептичних громадських організацій у країні 6 квітня відбудеться консультативний референдум щодо перегляду цієї ратифікації. Політики Нідерландів і Євросоюзу закликали виборців країни підтримати ратифікацію.

У разі, якщо Нідерланди все ж відхилять ратифікацію, угода про асоціацію, включно з зоною вільною торгівлі, як припускають, буде діяти між Україною і рештою 27 членами Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG