Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: поранені бійці вийшли на захист військового шпиталю


Дніпропетровський шпиталь, ілюстративне фото
Дніпропетровський шпиталь, ілюстративне фото

У Дніпропетровську біля будівлі господарського суду області відбулась акція громадськості на захист військового шпиталю. У ній взяли участь десятки людей, зокрема, поранені бійці, які лікуються або пройшли лікування в шпиталі, матері бійців АТО, волонтери.

У руках вони тримали плакати з написами «Шпиталь наш!», «Захистимо шпиталь від країни – агресора!»

Як повідомила в коментарі Радіо Свобода одна з координаторок пікету, волонтерка Людмила Кострюкова, особливе обурення ситуацією, що склалась, висловлювали поранені бійці: з часу початку АТО дніпропетровський шпиталь надав допомогу близько 9 тисячам поранених військовослужбовців.

«Поранені бійці, які лікуються в шпиталі, спеціально відпросились у керівників відділень шпиталю, лікарів, щоб взяти участь у цій акції. Учасники пікету підтримують існування шпиталю й вимагають повернення закладу з рук російського банку до державно власності. Ми збираємо також підписи під електронною петицією на сайті президента України за повернення медзакладу в державну власність, на сьогоднішній ранок там було понад 1,5 тисячі підписів», – сказала Радіо Свобода Кострюкова.

Водночас представники російського банку, які залучені до процесу як відповідачі, не з’явилися на судове засідання. Через неявку однієї зі сторін слухання справи перенесли на 19 квітня. Вирішено, що наступне судове слухання відбудеться в Соборній районній раді Дніпропетровська, адже приміщення суду надто тісне, аби вмістити всіх охочих бути присутніми.

2007 року профільне міністерство уклало угоду з приватною фірмою про спорудження нового сучасного шпиталю у віддаленому районі Дніпропетровська, взамін фірма забирала собі землю й споруди чинного шпиталю практично в центрі міста. Однак ніякого нового лікувального закладу «інвестор» не збудував, натомість перепродав майно іншій приватній фірмі, а та заклала шпиталь у ПАТ «ВТБ Банк». Кілька років юристи намагались через суди визнати передачу шпиталя недійсною й повернути комплекс у державну власність. Водночас у банку заявляли, що ще 2010 року банк змушений був ініціювати процедуру зі стягнення заставного майна, однак потім процес призупинили.

У червні 2015 року стало відомо, що комплекс військового шпиталю у Дніпропетровську повертається у державну власність. Відповідне рішення ухвалив Господарський суд Дніпропетровської області, задовольнивши позов, поданий Фондом держмайна України спільно з Міністерством оборони.

Однак 10 лютого 2016 року Вищий апеляційний суд скасував рішення судів попередніх інстанцій про повернення військового шпиталю в державну власність і повернув справу на розгляд до Дніпропетровського господарського суду.

Дніпропетровський військовий шпиталь – базовий медичний заклад лікування поранених на сході України бійців.

XS
SM
MD
LG