Доступність посилання

ТОП новини

OCCRP: родина президента Азербайджану має понад 50% у золотовидобувному консорціумі


Президент Азербайджану Ільгам Алієв
Президент Азербайджану Ільгам Алієв

У доповіді, яка базуються на витоку конфіденційних документів щодо офшорних компаній і пов’язаних з ними людей, повідомляється, що дочки президента Азербайджану Ільгама Алієва мають значно більшу частку у консорціумі, що працював спільно з урядом цієї країни над розробкою золотого рудника, ніж було відомо раніше.

У доповіді, опублікованій 4 квітня Центром дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP), мовиться, що дочки Алієва, Лейла і Арзу, контролюють 56% консорціуму з розробки золоторудного родовища «Човдар».

Це значно більше, ніж 11%, про які раніше повідомляла азербайджанська служба Радіо Свобода і OCCRP у спільному розслідуванні, опублікованому у 2012 році.

Уряд Азербайджану дав право консорціуму на розробку родовища «Човдар» у 2006 році, попри заперечення законодавців про непрозорість цієї структури.

Президент Азербайджану Ільгам Алієв так і не відповів на запити OCCRP.

За підрахунками Міністерства довкілля Азербайджану, золоторудне родовище «Човдар» має резерви на 2,5 мільярди доларів.

3 квітня Центр дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) і сайти світових ЗМІ опублікували матеріали, присвячені корупції у найвищих ешелонах влади в низці країн. Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. Вони повідомляють, що знайшли важливу інформацію щодо 12 чинних чи колишніх лідерів держав та урядів світу. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG