Доступність посилання

ТОП новини

Ісландія: президент відмовився розпускати парламент через офшори


Президент Ісландії відмовився розпускати парламенту і призначати дострокові вибори на тлі скандалу, спричиненого інформацією про сплату податків прем’єром в офшорних зонах.

5 квітня президент Ісландії Олавюр Раґнар Ґрімссон заявив, що насамперед від хоче провести консультації з лідерами інших політичних партій.

4 квітня в Ісландії тисячі протестувальників вийшли під стіни парламенту, вимагаючи відставки прем’єр-міністра країни Сігмюндюра Давіда Ґюнлейґссона.

Згідно з витоком фінансових документів, ісландський прем’єр та його дружина створили компанію на Британських Віргінських островах, якій допомагала панамська юридична фірма.

Сігмюндюр Давід Ґюнлейґссон відкинув звинувачення.

3 квітня Центр дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) і сайти світових ЗМІ опублікували матеріали, присвячені корупції у вищих ешелонах влади в низці країн. Розслідування базується на документах компанії Mossack Fonseca (Панама, Британські Віргінські острови).

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. Вони повідомляють, що знайшли важливу інформацію щодо 12 чинних чи колишніх лідерів держав та урядів світу. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG