Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан звинуватив вірменську сторону в порушенні перемир’я в Нагірному Карабасі


Міністерство оборони Азербайджану заявило вранці 6 квітня, що вірменська сторона впродовж минулої доби 115 разів порушила оголошене 5 квітня перемир’я в Нагірному Карабасі. Обстріли відбувалися з застосуванням великокаліберних кулеметів і артилерії по всій лінії зіткнення сторін, повідомив речник міністерства Вагіф Дяргахли.

Фактична влада Нагірного Карабаху спростовує цю інформацію і заявляє, що вночі не фіксувала випадків порушення угоди про припинення вогню.

Про досягнення угоди про перемир’я 5 квітня оголосили Азербайджан і Вірменія.

Ситуація у Нагірному Карабасі різко загострилася у ніч на 2 квітня. І вірменська, і азербайджанська сторона звинуватили одна одну у наступі з застосуванням важкого озброєння. В ООН 4 квітня повідомили, що жертвами збройного протистояння стали понад 30 людей, ще понад 200 були поранені.

Нагірний Карабах, автономія у складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія. Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема й Вірменія. Фактично ж Єреван надає цьому сепаратистському регіонові Азербайджану всіляку підтримку.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG