Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст надіслав Росії повторно запит про передачу Сенцова та Кольченка – Петренко


Олег Сенцов та Олександр Кольченко, архівне фото
Олег Сенцов та Олександр Кольченко, архівне фото

Міністерство юстиції України надіслало Росії повторно запит про передачу Україні засуджених режисера Олега Сенцова та кримського активіста Олександра Кольченка. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко.

За його словами, українська сторона очікує відповіді від Росії найближчим часом.

10 березня Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва, які засуджені в Росії. Наступного дня Міністерство юстиції Росії заявило про отримання цього звернення і заявило, що розгляне його протягом 30 днів.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив українського режисера, кримчанина Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно «за підготовку терактів».

Вироки Сенцову й Кольченку широко засудили у світі. Москва заявила у відповідь, що така різка реакція має «політизований характер».

У справі «про підготовку терактів у Криму» російські спецслужби також затримали Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія, вони також засуджені в Росії.

Російська правозахисна організація «Меморіал» оголосила Сенцова, Кольченка й Афанасьєва політв’язнями.

Наприкінці березня президент України Петро Порошенко підписав указ, який вводить в дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо причетних до справ проти українців Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

XS
SM
MD
LG