Доступність посилання

ТОП новини

Суд продовжив арешт Коцаби до 6 червня


Руслан Коцаба під час засідання суду в Івано-Франківську, 8 квітня 2016 року
Руслан Коцаба під час засідання суду в Івано-Франківську, 8 квітня 2016 року

Івано-Франківський міський суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою блогера Руслана Коцаби, якого звинувачують у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України, ще на два місяці, до 6 червня.

Адвокат Коцаби Тетяна Монтян вважає, що суд не має права тримати Коцабу під вартою, і просила випустити його.

За її словами, «Європейська конвенція забороняє тримати людину у в’язниці тільки тому, що прокуратура її в чомусь звинувачує, та немає інших підстав вважати, що людина сховається від слідства і суду чи буде перешкоджати веденню розслідування чи судового процесу».

Коцаба в суді заявив, що не збирається нікуди тікати, і зазначив, що міжнародні організації визнали його в’язнем сумління, «якого політично переслідує українська сучасна влада за свободу слова, за антивоєнні заклики».

Справу проти себе Коцаба вважає сфальсифікованою.

Під час сьогоднішнього судового засідання завершили перегляд відеозаписів, зокрема виступу Коцаби на одному з російських каналів, та аудіозаписів, отриманих під час негласних слідчо-розшукових дій.

Коцабі інкримінують державну зраду, умисні дії, спрямовані на перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Раніше він неодноразово публічно виступав проти проведення в Україні чергової хвилі мобілізації та закликав її бойкотувати.

Незалежна медіа-профспілка України вважає обвинувачення Коцаби недостатньо обґрунтованими. Правозахисна організація Amnesty International назвала івано-франківського журналіста в’язнем совісті й закликала його звільнити.

XS
SM
MD
LG