Доступність посилання

ТОП новини

У ВАСУ назвали безпідставною критику судів із боку голови Нацполіції


Вищий адміністративний суд України заявив, що звинувачення на адресу адмінсудів у «знищенні реформи поліції», з якими виступила в інтерв’ю програмі «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе, не мають під собою об’єктивних і правових підстав.

У ВАСУ нагадали, що кожен громадянин України, в тому числі і працівник поліції, що не пройшов переатестації, має право на звернення до суду для захисту своїх прав, свобод та інтересів.

Також, мовиться в заяві, Вищий адміністративний суд запевняє, що закритих судових засідань при розгляді спорів щодо скасування наказів про звільнення працівників поліції не було.

А заборону журналістам «Схем» на відеофіксування одного з судових засідань на таку тему у ВАСУ пояснили відсутністю згоди на це осіб, що беруть участь у справі, як то передбачає Кодекс адміністративного судочинства.

«Представникам виконавчої влади як публічним особам варто спрямувати максимум зусиль для дотримання законодавства при переатестації працівників поліції з метою зменшення кількості звернень наших громадян як до вітчизняних судів, так і до Європейського суду з прав людини», – заявили у ВАСУ.

7 березня голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе заявила в інтерв’ю журналістам програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», що реформу поліції можуть звести нанівець рішення судів про поновлення на роботі працівників МВС, які не пройшли переатестації. Вона повідомила, що вже є два рішення суду про поновлення на роботі працівників МВС, які не пройшли переатестації, і попередила, що таких рішень може бути більше, бо оскарження рішень переатестаційних комісій у судах розпочалися лише три тижні тому. «Люди, які займалися вимаганням, бандитизмом, не можуть знайти себе поза міліцейською системою, вони прагнуть повернутися, щоб займатися цим уже в оновленій поліції», – додала Деканоїдзе.

29 березня суддя Окружного адміністративного суду Києва Володимир Келеберда заборонив журналістам програми «Схеми» фільмувати засідання, де оскаржувалося рішення про звільнення працівників внутрішніх справ, які не пройшли переатестацію. Суддя також пригрозив журналістам адміністративною відповідальністю після того, як вони попросили пояснити, чому забороняють проводити відеофіксацію.

При цьому суддя, а пізніше Вищий адмінсуд, послалися на п. 8 ст. 12 Кодексу адміністративного судочинства, де зазначено, що проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб’єктами владних повноважень. Медіа-юрист Інституту масової інформації Роман Головенко звернув натомість увагу, що чинний закон «Про забезпечення права на справедливий суд» дозволяє представникам ЗМІ використовувати портативні відеотехнічні засоби фіксації без дозволу суду.

Переатестація працівників Нацполіції розпочалася 18 листопада 2015 року. Вона передбачає написання тесту на загальний рівень аналітичних навичок працівника, професійний тест на знання законів та співбесіду. В Києві та області переатестацію не пройшли 13% поліцейських.

XS
SM
MD
LG