Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров: рішення щодо Меджлісу у Криму ухвалили за вказівкою Кремля


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав «нікчемним» рішення призначеного Кремлем прокурора Криму Наталії Поклонської про зупинення діяльності Меджлісу. За його словами, це рішення ухвалене за вказівкою Кремля.

«Немає жодних сумнівів у тому, що ухвалення цього «рішення» стало можливим виключно за вказівкою Кремля, що свідчить про ескалацію Путіним і його оточенням конфронтаційних форм взаємин з усією міжнародною спільнотою», – написав Чубаров у Facebook.

За його словами, це «цинічна» і «хамська» відповідь на заклики міжнародної спільноти про припинення переслідування Меджлісу кримськотатарського народу – вищого представницького органу корінного народу Криму.

«Виходжу з того, що президент України зобов’язаний негайно звернутись на адресу генерального секретаря ООН, а також керівництва Європарламенту та Ради Європи з вимогою термінового скликання Ради безпеки ООН, виконавчих органів Євросоюзу і Ради Європи з метою попередження загрози прямої розправи над корінним народом Криму, що виходить з боку Росії, яка окупувала півострів», – наголосив Рефат Чубаров.

Він також зазначив, що такі дії Наталії Поклонської ляжуть в основу звинувачень проти неї, включно з державною зрадою.

«Ухвалене рішення «про призупинення діяльності Меджлісу кримських татар» Поклонською – особою, яка незаконно виконує функції «прокурора» в умовах тимчасово окупованого Криму, – безумовно, є спочатку нікчемним, однак буде забезпечуватись каральними органами Російської Федерації, яка окупувала Крим», – говорить Чубаров.

Захист Меджлісу вже заявив, що оскаржить це рішення.

13 квітня Наталя Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова. За її словами, Меджлісу забороняється користуватись усіма державними і муніципальними ЗМІ, проводити публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу.

Наталія Поклонська. Березень 2016 рік
Наталія Поклонська. Березень 2016 рік

У лютому 2015 року Наталя Поклонська звернулась у підконтрольний Росії Верховний суд Криму з позовом про заборону діяльності Меджлісу, в березні розпочався процес за цим позовом. Чергове засідання суду в цій справі призначили на 15 квітня.

Керівники Меджлісу прогнозують, що, швидше за все, суд задовольнить вимоги прокуратури.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Російську Федерацію не допустити закриття Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

13.04.2016
Порошенко звернувся до світової спільноти через «заборону» Меджлісу у Криму
далі

13.04.2016
Захист Меджлісу оскаржуватиме рішення про припинення його діяльності – адвокат
далі

XS
SM
MD
LG