Доступність посилання

ТОП новини

Група євродепутатів надіслала листа Путіну з вимогою звільнити Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Група європейських депутатів надіслала президентові Росії Володимиру Путіну листа-протест проти «незаконного і сфабрикованого» суду над громадянкою України Надією Савченко.

Як повідомив кореспондент Радіо Свобода, звернення було ініційоване віце-президентом групи Альянсу європейських лібералів і демократів в Європарламенті Петрасом Ауштрявічусом і підписане 46 парламентарями із п’яти політичних груп Європейського парламенту.

Євродепутати пишуть, що дуже стурбовані вкрай незадовільним станом здоров’я Надії Савченко, особливо після того, як вона вирішила відновити сухе голодування, і вимагають її негайного звільнення.

«Ми зазначаємо, що саме Ви будете особисто і безпосередньо відповідальні за запобігання трагічному кінцю… Ми закликаємо вас продемонструвати належну повагу до своїх власних зобов’язань і негайно та беззастережно звільнити Савченко, а також Олега Сенцова, Олександра Кольченка й інших громадян України, які незаконно перебувають у полоні», – пишуть євродепутати.

Парламентарі наголошують на тому, що вважають «вирок стосовно громадянки України, військового льотчика і депутата Верховної Ради України та члена української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи незаконним і сфабрикованим».

«Хочемо донести до вашого відома, що ми ніколи не визнаємо вирок Савченко, який є незаконним і сфабрикованим. Ми рішуче критикуємо політично оркестроване, ганебне рішення російського суду і закликаємо Російську Федерацію припинити порушення міжнародного гуманітарного права, зокрема, третьої Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року про поводження з військовополоненими», – наголосили євродепутати.

22 березня Донецький міський суд Ростовської області визнав Надію Савченко винною у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, а також у незаконному перетині кордону Росії та засудив її до 22 років ув’язнення. 5 квітня вирок набрав чинності. Надія Савченко категорично відкинула звинувачення. Від 6 квітня вона оголосила сухе голодування з вимогою повернути її до України.

На цю ж тему:

Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

XS
SM
MD
LG