Доступність посилання

ТОП новини

У Криму затягують «справу 26 лютого» – адвокат Полозов


Російський адвокат Микола Полозов
Російський адвокат Микола Полозов

Російський адвокат Микола Полозов, який захищає одного з фігурантів «справи 26 лютого», заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, вважає, що дорозслідування цієї справи викликано наміром затягнути процес.

Про це адвокат написав у Фейсбуці, коментуючи висунення звинувачення його підзахисному після дорозслідування справи слідством в анексованому Росією Криму.

«На поточний момент мої найгірші припущення не справдилися, нових звинувачень пред’являти не стали, це добре. Слідство уточнило шкоду, заподіяну потерпілим. Разом з тим, я не вірю в незалежність кримських суддів, навряд чи вони повернули справу прокурору за власною ініціативою і з таким дріб’язковим приводом. По суті, ніяких змін у справі не відбулося, тому складається враження, що комусь було потрібно затягнути час у цьому процесі. Питання тільки, кому і навіщо», – зазначив захисник.

За його словами, 16 квітня почалося ознайомлення обвинувачених та їхніх захисників з матеріалами «справи 26 лютого». Для цього, повідомив адвокат, Ахтема Чийгоза, Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі знову привезли в кримське управління Слідчого комітету Росії.

Микола Полозов повідомив 15 квітня, що стосовно Ахтема Чийгоза винесено постанову про притягнення його як обвинуваченого в «справі 26 лютого» – за організацію масових заворушень, що супроводжувалися насильством і знищенням майна.

Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, що брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України, яким протистояли активісти партії «Русское единство». На той момент цією структурою керував нинішній очільник окупованого Криму Сергій Аксьонов.

Події відбувалися 26 лютого 2014 року. За даними російського слідства, через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень.

У лютому контрольований Росією Верховний суду Криму вирішив відправити цю справу на дорозслідування.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG