Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Росії заперечує небезпечне зближення Су-27 з американським літаком 14 квітня


У Міністерстві оборони Росії заперечують інформацію про небезпечне наближення 14 квітня російського літака Су-27 до американського літака-розвідника RC-135 в небі над Балтійським морем.

«14 квітня чергові сили ППО над акваторією Балтійського моря виявили невідому повітряну ціль, яка з великою швидкістю прямувала до російського державного кордону. Для ідентифікації цілі зі складу чергових сил авіації Балтійського флоту було піднято один винищувач Су-27, який, зробивши її обліт, визначив об’єкт як літак-розвідник RC-135U ВПС США», – повідомив офіційний представник Міноборони Росії генерал-майор Ігор Конашенков.

Він наголосив, що, на думку Москви, політ російського літака відбувався «суворо відповідно до міжнародних правил використання повітряного простору, ніяких позаштатних ситуацій не було».

У суботу військові США повідомили про нове небезпечне зближення російського бойового літака – цього разу з американським літаком-розвідником над міжнародними водами Балтійського моря.

Як розповів речник Європейського командування США капітан першого рангу ВМС США Данні Гернандез, інцидент стався 14 квітня: російський винищувач Су-27 «здійснював хаотичні й агресивні маневри» біля американського літака, що здійснював регулярний політ у міжнародному повітряному просторі.

За цим повідомленням, російський літак пролетів лише за 16 метрів від крила американського, здійснюючи «бочку» – в бойової авіації агресивний маневр із переворотом уздовж поздовжньої осі й різким розворотом із метою втримати на прицілі противника, що ухиляється від сутички.

Це був уже другий схожий інцидент із російськими бойовими літаками останніми днями, який характеризують як небезпечні й непрофесійні дії російських військових льотчиків.

Напередодні військове керівництво США заявило, що есмінець Військово-морських сил США, який перебував у водах Балтійського моря, цього тижня став об’єктом «надзвичайно близьких» обльотів російських літаків. Згодом держсекретар США Джон Керрі засудив небезпечне зближення російських військових літаків на Балтиці з американським есмінцем «Дональд Кук». Він назвав цей інцидент «небезпечною і бездумною провокацією».

Керрі заявив, що військовий корабель США, який перебував у міжнародних водах, міг би збити російський винищувач відповідно до правил ведення бойових дій.

Зниження ризику небезпечних військових зіткнень стоїть на порядку денному зустрічі Росія – НАТО, яка запланована на 20 квітня у Брюсселі і буде першою такою зустріччю з червня 2014 року, коли у НАТО зупинили практично все співробітництво з Москвою через анексію Криму і підтримку сепаратистів на сході України.

XS
SM
MD
LG