Доступність посилання

ТОП новини

Російські тюремники кажуть, що не дадуть Надії Савченко померти – сестра


Віра Савченко
Віра Савченко

У російській Федеральній службі виконання покарань дуже бояться, щоб ув’язнена в Росії громадянка України Надія Савченко не померла – про це в ефірі Радіо Свобода заявила її сестра Віра Савченко.

За її словами, тюремники заявили, що не дадуть померти українській громадянці.

«У Федеральній службі виконання покарань вже призначили так званого цапа-відбувайла, він буде винний, якщо з нею (Надією Савченко – ред.) щось станеться, не дай Боже, якщо вона помре. Тобто вони цього дуже бояться, трусяться. І мені казали, що «померти ми їй не дамо». Що вони мають на увазі під цими словами, можна тільки здогадуватися. І, звичайно, це мене аж ніяк не втішає», – розповіла Віра Савченко.

Водночас, за її даними, вдаватися до примусового годування Надії Савченко російські тюремники поки не будуть.

«Її руки всі в ранках, судини лопаються, судини крихкі від сухого голодування. Вони просто вб’ють Надію, якщо будуть це робити. Тіло виснажене, його поранити чи зламати дуже легко», – зазначила Віра Савченко.

16 квітня сестра Надії Савченко Віра повідомила, що українка погодилася на щоденні крапельниці, щоб уникнути погіршення стану здоров’я. Водночас вона наголосила, що ці процедури Надія дозволяє лише до 20 квітня, а після цього терміну Савченко хоче знати лише конкретний строк її повернення в Україну.

Надія Савченко від 6 квітня оголосила сухе голодування з вимогою звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. 22 березня в Росії її засудили до 22 років ув’язнення, звинувативши, зокрема, у причетності до вбивства російських журналістів на Донбасі. Надія Савченко звинувачення відкидає.

Сьогодні Голосіївський районний суд у Києві визнав винними російських військових Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова у веденні агресивних воєнних дій, сприянні діяльності терористичної організації, у вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Суд призначив російським військовим покарання у вигляді позбавлення волі на строк 14 років з конфіскацією майна. Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів.

Александрова і Єрофеєва вважають головними претендентами для обміну на українських політв’язнів у Росії, зокрема Надію Савченко.

XS
SM
MD
LG