Доступність посилання

ТОП новини

НАТО і Росія обговорять двосторонні відносини у Брюсселі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Представники Північноатлантичного альянсу 20 квітня у Брюсселі обговорять із російським колегою відносини НАТО і Москви. Це перша за два останні роки – від часу анексії Криму розмова на такому рівні.

«Головною метою Ради Росія – НАТО є обмін думками, який має бути прозорим, щоб сприяти передбачуваності, а також (серед тем є – ред.) обговорення ситуації навколо України», – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 19 квітня.

Він, серед іншого, згадав про випадки небезпечної й непрофесійної, як кваліфікують у НАТО, поведінки пілотів російських бойових літаків – це, за його словами, «наголошує на необхідності мати відкриті канали військового зв’язку, щоб досягти передбачуваності і зменшення ризиків».

Два інциденти сталися минулого тижня між збройними силами Росії та військовими НАТО над міжнародними водами в Балтійському морі: в одному з них російські бойові літаки здійснили небезпечний обліт американського есмінця, в іншому російський винищував здійснював, за словами США, хаотичні й агресивні маневри за лічені метри від американського літака-розвідника.

Речник Кремля Дмитро Пєсков попередив, що «недовіру» між НАТО й Росією буде складно подолати.

НАТО зупинила практичне співробітництво з Москвою у квітні 2014 року на тлі анексії Росією Криму в березні того ж року. Відтоді Рада Росія – НАТО збиралася тільки одного разу, в червні 2014 року.

XS
SM
MD
LG