Доступність посилання

ТОП новини

Папа Франциск привітав у Ватикані ліквідаторів аварії на ЧАЕС


Папа Римський Франциск
Папа Римський Франциск

У Ватикані на загальній аудієнції 20 квітня папа Римський Франциск звернувся до присутніх там паломників – ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції і переселенців з Чорнобильської зони. Вони прибули з України й Білорусі в рамках міжнародної екуменічної конференції з нагоди 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи.

«Підносячи молитви за жертви цієї катастрофи, висловлюємо вдячність рятівникам і визнання всім ініціативам, покликаним полегшити страждання і виправити завдану шкоду. Христос воскрес!» – сказав понтифік, промовивши великоднє вітання українською мовою.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС просили у папи Франциска «апостольського благословення і молитов». Наприкінці аудієнції паломники з України проказали латинською мовою молитву «Отче наш». Потім понтифік поблагословив вервечки, іконки й інші речі духовного культу українців.

Понтифік також нагадав присутнім, що наступної неділі у церквах Європи збиратимуть кошти для гуманітарних потреб населенню сходу України, яке страждає від наслідків збройного конфлікту. «Конфлікту, багатьма забутого», – наголосив папа Римський. Він наперед подякував тим, хто долучиться до його ініціативи в неділю 24 квітня.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30–40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження. Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

XS
SM
MD
LG