Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: уряд України не має «пільгових» 100 днів, реформи потрібні вже сьогодні


Йоганнес Ган
Йоганнес Ган

В Євросоюзі заявляють, що надання допомоги Україні залежить від просування реформ у державі. Як зауважив єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган, який перебуває в Києві з дводенним візитом, чим швидше уряд і парламент України просуватиметься у реформах, тим більше допомоги зможе надати ЄС.

«Послання сьогодні – чим сильніше країна реформується, тим більше Європейський союз та міжнародне співтовариство може підтримувати Україну. Зазвичай уряд має сто днів пільгового періоду, але у випадку України це мають бути сто днів конкретних кроків і роботи. Уряд має працювати спільно з Верховною Радою і показати всю серйозність намірів проводити реформи», – сказав Ган.

У нового уряду немає «100 днів» – ЄС хоче бачити реформи вже зараз
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Єврокомісар також озвучив вимоги, за яких ЄС продовжить фінансову допомогу Україні. В Європейському союзі очікують рішучої боротьби з корупцією, призначення незалежного і орієнтованого на реформи генерального прокурора, глибокої реформи прокуратури, ефективної роботи антикорупційних органів і системи електронного декларування прибутків.

Тільки за умови «видатних результатів» Європейський союз готовий виділити другий транш макрофінансової допомоги у розмірі 600 мільйонів євро, додав єврокомісар. Крім того, за словами Гана, важливо, щоб Київ виконував програму співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Також, як повідомив Ган, ЄС має для України 90 мільйонів євро на реформу державного управління, але й ці гроші Київ побачить лише за умови ефективної роботу уряду й парламенту і продовження необхідних реформ.

«Чудовим прикладом» спільної роботи президента, уряду та Верховної Ради комісар Ган назвав виконання плану дій щодо візової лібералізації, зазначивши, що одним із найбільш вагомих аргументів для Європейської комісії стали перші кроки у боротьбі з корупцією.

В ЄС очікують почути від України про результати проведення реформ уже під час найближчого саміту Україна-ЄС, який відбудеться у Брюсселі 19 травня.

Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнес Ган перебуває в Києві з дводенним візитом. 20 квітня він провів зустріч із президентом України Петром Порошенком.

XS
SM
MD
LG