Доступність посилання

ТОП новини

Президент Китаю взяв собі новий військовий командний титул


Архівне фото: Сі Цзіньпін під час військового параду в Пекіні
Архівне фото: Сі Цзіньпін під час військового параду в Пекіні

Президент Китаю Сі Цзіньпін взяв собі новий військовий титул головнокомандувача Спільного оперативно-командного центру при Генеральному штабі Народно-визвольної армії (збройних сил) Китаю.

Він відвідав цей центр в однострої військового зразка й закликав офіцерів Центру створити спільну систему бойового командування всіма видами збройних сил, що була б абсолютно відданою керівництву країни, винахідливою в бою, ефективною в командуванні, відважною і здатною перемагати у війнах.

Сі Цзіньпін, голова (президент) Китаю і генеральний секретар Центрального комітету Китайської комуністичної партії (саме це реальна владна посада в Китаї), також є головою Центральної військової комісії, що є органом партійно-політичного керування збройними силами, й відтак верховним головнокомандувачем збройних сил.

На думку оглядачів, прийняття нового командного титулу означає, що китайський чільник хоче вважатися лідером, здатним керувати збройними силами безпосередньо.

Спільний оперативно-командний центр був створений при Генштабі як постійний орган 2014 року з метою інтегрувати командування сухопутними військами, військово-морськими й військово-повітряними силами у складі збройних сил Китаю й підвищити ефективність розробки воєнної стратегії і тактики. Створення цього органу викликало занепокоєння в сусідніх із Китаєм державах і у США.

Останніми роками зовнішня і військова політика Китаю стає дедалі агресивнішою у претензіях на повну владу над спірними територіями в Південно-Китайському морі, на які претендує й низка інших країн, зокрема, й союзники США.

XS
SM
MD
LG