Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган закликав не політизувати спільну історію турків та вірмен 


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав не політизувати спільну історію турків та вірмен. Як передає інформаційне агентство Anadolu, про це йдеться у його зверненні 24 квітня, яке зачитав архієпископ Арам Атешян, глава Вірменської церкви в Туреччині під час церемонії поминання в Стамбулі убитих в 1915 році вірмен.

«Ми не припинимо діяти в ім'я дружби і миру проти тих, хто прагне ненависницькими та ворожими заявами віддалити одне від одного ці два сусідні народи, які мають спільну історію і схожі традиції, а також політизувати історію», – йдеться у заяві турецького президента.

Ердоган заявив, що вшановує пам'ять всіх загиблих в період 1915-1923 років «османських громадян» незалежно від їхньої етнічної та релігійної приналежності, назвавши це «спільним болем».

Тим часом, президент Вірменії Серж Сарґсян відвідав меморіальний комплекс «Ціцернакаберд», де вшанував пам'ять жертв масової різанини вірмен в Османській імперії. Із Сарґсяном були його дружина, прем’єр-міністр країни, спікер, міністри і посадовці, а також відомий французький шансоньє Шарль Азнавур та голлівудський актор Джордж Клуні.

Вірмени стверджують, що близько півтора мільйона людей були вбиті в Османській імперії під час насильства, яке спалахнуло у 1915 році. Багато країн підтримують Вірменію у визнання тієї різанини геноцидом.

Туреччина, яка є наступницею Османської імперії, відкидає звинувачення в геноциді 1915-1923 років. Анкара стверджує, що від 300 до 500 тисяч вірмен і таке ж число турків загинули в громадянській війні, коли вірмени повстали проти османських правителів і підтримали вторгнення російських військ.

XS
SM
MD
LG