Доступність посилання

ТОП новини

В Україні сьогодні відбудуться заходи до 30-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС 


Пам'ятник ліквідаторам біля Чорнобильської АЕС (©Shutterstock)
Пам'ятник ліквідаторам біля Чорнобильської АЕС (©Shutterstock)

26 квітня в 30-у річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції в Україні відбудуться заходи, присвячені найбільшій в історії людства техногенній катастрофі. У переліку акцій з вшанування героїв-ліквідаторів – покладання квітів до меморіальних комплексів та пам’ятних знаків, тематичні вечори, фотовиставки тощо.

Центральні заходи заплановані на території зони відчуження та промислового майданчика Чорнобильської АЕС. Туди у вівторок прибудуть керівники держави та представники країн-донорів рахунку ядерної безпеки та чорнобильського фонду «Укриття».

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження.

Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

Нині на Чорнобильській АЕС триває спорудження арки нового безпечного конфайнменту, який має накрити саркофаг, термін експлуатації якого спливає. За проектом, завершити спорудження арки мають до 2017 року.

До 30-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС Радіо Свобода підготувало серію публікацій, які можна переглянути у розділі «Чорнобиль: 30 років по тому».

XS
SM
MD
LG