Доступність посилання

ТОП новини

Представник ОБСЄ: у Мінську не домовилися про обмін полоненими на Донбасі


Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

На засіданні гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України не вдалося досягти домовленості про обмін полоненими, повідомив спеціальний представник ОБСЄ в групі Мартін Сайдік.

«На жаль, вимушений зазначити, що домовленості про звільнення утримуваних осіб, особливо важливі перед Великоднем, не були досягнуті. Роботу з цього питання планують продовжити на наступному засіданні», – сказав він.

За словами Сайдіка, підгрупа погодила відкриття пропускного пункту в Станиці Луганській, починаючи з 30 квітня. Крім того, буде продовжена робота з відкриття КПП у Золотому Луганської області, додав представник ОБСЄ.

Він також повідомив, що тристороння контактна група ухвалила заяву, в якій підтримала намір усіх учасників Мінського процесу забезпечити повне дотримання режиму припинення вогню на Донбасі з настанням Великодня і Травневих свят.

«Тристороння контактна група відстежуватиме дотримання цього рішення і зробить необхідні кроки, включаючи проведення негайних взаємних консультацій у разі його недотримання», – йдеться в заяві.

Учасники Тристоронньої контактної групи звернулися до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, щоб та вказувала у своїх звітах відповідальних за конкретні порушення режиму припинення вогню, якщо такі випадки будуть. Сайдік висловив сподівання, що режим припинення вогню «набуде постійного характеру».

Наступне засідання тристоронньої контактної групи у Мінську відбудеться 18 травня, повідомив представник ОБСЄ.

27 квітня представники української влади і підтримуваних Росією бойовиків звинуватили одне одного у зриві обміну полоненими.

За останніми даними СБУ, на окупованій території Донбасу і в Росії нині перебувають 126 українських заручників.

Звільнення полонених є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG