Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Росії відмовився передати касацію у справі Костенка на розгляд – адвокат


Олександр Костенко
Олександр Костенко

Верховний суд Росії відмовив у передачі касаційної скарги для розгляду в судовому засіданні суду касаційної інстанції у справі Олександра Костенка. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат українця Дмитро Сотников, оприлюднивши постанову суду від 20 квітня 2016 року.

Зокрема, в касаційній скарзі адвокат оскаржував проведення незаконного обшуку в квартирі його підзахисного, однак, згідно з постановою Верховного суду Росії, судді не вважають порушенням закону той факт, що в квартирі Олександра Костенко був проведений обшук, тоді як в документах значився «огляд».

«Дійсно, панове юристи, у чому підступ? Хіба є якась суттєва різниця між обшуком і оглядом? Ну написав оперативник «огляд», щоб санкцію суду не отримувати на «обшук» і без кримінальної справи погосподарювати в чужому помешканні, а суд побачив, що за фактом обшук провели і, природно обмовившись по Фрейду, назвав речі своїми іменами. Але оскільки ніяких документів про законність проведеного обшуку в справі немає, то звичайно ж, був огляд, і ніякі судові рішення скасуванню не підлягають», – написав адвокат.

Касаційна скарга на вирок Олександру Костенко була направлена до Верховного суду Росії наприкінці березня 2016 року.

Суть касаційної скарги – скасування вироку Олександра Костенка, якого в анексованому Кримузасудили до чотирьох років і двох місяців тюремного ув’язнення. За версією слідства, 18 лютого 2014 року в ході «масових заворушень» в Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу «Беркут». Активіст також, як стверджують силовики, без передбаченого законом дозволу, незаконно зберігав за місцем проживання нарізну зброю.

Костенко не визнав своєї провини. Наприкінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму розглянула касаційну скаргу захисту Костенка і винесла рішення – «залишити судові акти без зміни, призначити шляхом поглинання більш суворого менш суворим покаранням 3 роки 6 місяців позбавлення волі».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG