Доступність посилання

ТОП новини

Голова представництва ЄС закликав до незалежного розслідування трагедії 2 травня в Одесі


Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський
Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський закликає українську владу до проведення незалежного й прозорого розслідування трагедії 2 травня 2014 року в Одесі.

«Я закликаю українську владу слідувати рекомендаціям Міжнародної дорадчої групи Ради Європи та провести незалежне та прозоре розслідування. Всі ті, хто несе відповідальність за злочини, мають постати перед судом», – вказав дипломат у заяві, поширеній представництвом ЄС в Україні на сторінці у Facebook.

Під час подій на вулиці Грецькій та на Куликовому полі в Одесі 2 травня 2014 року загинули 48 людей і постраждали понад 200. Більшість загинули в Будинку профспілок під час пожежі.

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Були вбиті шість людей-учасників маршу. Згодом проукраїнські демонстранти зібралися вже на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, де був розташований наметовий табір проросійських активістів.

Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки з займистою рідиною.

На даний час у Малиновському райсуді Одеси розглядаються епізоди провадження про масові заворушення, що були в центрі міста.

На лаві підсудних – 20 обвинувачених, з яких п’ятьох утримують під вартою, у решти – інші запобіжні заходи.

XS
SM
MD
LG