Доступність посилання

ТОП новини

Bellingcat встановили номер комплексу «Бук», яким збили літак рейсу МН-17 на Донбасі


Міжнародна група журналістів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу «Бук», яким був збитий літак «Малазійських авіаліній» на Донбасі влітку 2014 року. Про це Радіо Свобода повідомив експерт Bellingcat Арік Толер.

«Ми вже знали, який саме «Бук» збив літак, але не знали середню цифру номера, не знали чи то був номер «312», чи «322» чи «332». Нам вдалось за допомогою фото і відео матеріалів встановити, що його номер – «332». Ми прослідкували його історію встановили, що ракетна установка «Бук» під номером «332» перебувала в складі 53-ї протиповітряної ракетної бригади як мінімум з 2010 року», – сказав він.

Нідерландське розслідування раніше дійшло висновку, що літак був збитий ракетою «земля-повітря» із зенітно-ракетного комплексу «Бук» радянської конструкції. Група журналістів-розслідувачів Bellingcat вказала, що має докази, що російські солдати і офіцери брали участь у запуску ракети або мають інформацію про те, хто це зробив. Російська сторона ці звинувачення відкидає.

Пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над Донбасом. Всі 298 людей, які перебували на його борту, загинули.

Російська сторона наразі цих заяв журналістів Bellingcat не коментувала, проте у березні в Міноборони Росії назвали «спотворенням фактів» опубліковане групою Bellingcat 24 лютого розслідування про можливу причетність російських військових до катастрофи малайзійського літака.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає.

На цю ж тему:

24.02.2016
За збитий «Боїнг» на Донбасі відповідальні Міноборони Росії і Путін – Bellingcat

Стали відомі імена російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» на Донбасі далі

24.02.2016
Звіт Bellingcat: «Боїнг» збили з «Бука», який доставили з російського Курська

У матеріалах міжнародної групи названі російські військові, яких вважають причетними до трагедії далі

18.04.2016
Росія понад 300 разів обстрілювала Україну з «Градів» зі своєї території – Bellingcat

Це підтверджено аналізом супутникових даних – керівник організації Еліот Гіґґінс далі

25.02.2016
Компенсації від Гіркіна за загиблих пасажирів MH-17 вимагають у суді США

Представники 18 загиблих пасажирів «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» подали позов до суду Чикаго проти громадянина Росії Ігоря Гіркіна далі
XS
SM
MD
LG